11/24/2014

Finále - Závěrečný díl Zavrženého

Autor: Becca Fitzpatriková
Originální název: Finale
Série: Hush, hush (4)
Nakladatelství: Egmont, 2012
Hodnocení na Goodreads: 4,25

Nora si je jistá jako nikdy, že miluje Patche. On je pro ni ten pravý, navzdory tomu, že patří k padlým andělům. Přestože její původ a osud je předurčuje k tomu, aby byli nepřáteli, Nora se k Patchovi nedokáže otočit zády. Nyní však v sobě oba musejí najít sílu a podstoupit poslední zkoušku. Staří nepřátelé se vracejí, noví se objevují a nečekaná zrada přítele ohrožuje mír, po kterém Nora a Patch tak zoufale touží. Bojující strany jsou jasně – ale na které z nich vlastně oni dva stojí? A existují překážky, které nezdolá ani láska?




Becca Fitzpatriková

Becca Fitzpatriková vyrostla na knihách Nancy Drewové a Trixie Beldenové, které si čítávala s baterkou pod peřinou. Vystudovala zdravotnictví, ale tento obor brzy opustila a zaprodala duši vyprávění příběhů. Pokud zrovna nepíše, nejspíš slídí ve výprodejích po botách, běhá nebo v televizi sleduje kriminálky. Crescendo je její druhá kniha. Žije v Coloradu.
oficiální web Beccy





Děj a postavy

recenze obsahuje spoilery na předchozí díly

Um.
Finále je dobrým závěrem celé série, ale přesto se dá označovat za zbytečnou knihu, jelikož třetím dílem by se to dalo možná tak trochu ukončit, protože zloducha jsme už porazili, ale proč si nepřidat ještě kousek? A tak nám ho Becca přidala a překvapivě jí to docela vyšlo a dalo to ještě na celou jednu knihu...

Začátek se zdá být takový nemastný neslaný. Hlavně proto, že kniha vyšla s odstupem od ostatních, takže tam máme takové to uvedení do děje a ještě pár popisů, kdo je vlastně kdo (hrozně to otravuje, když knihy čtete hned po sobě, ale je to jen pár stránek na začátku), přesto začátek dokázal udělat dobrý dojem na to, aby člověk pokračoval. Prakticky celá první polovina probíhá v takovém zvláštním duchu, který se někomu líbit může a někomu zase ne, já byla na neutrální půdě a hodně jsem fandila Patch/Nora scénám - upřímně, tyhle scény Becce jdou - kterých tu, ale nebylo zase tolik, aby nás přesytily. I když o pár víc bych jich uvítala.  

První polovina je taková rozjížděcí, jako ticho před bouří. Druhá už začíná nabírat na obrátkách a my začínáme obviňovat lidi, naši starou známou Dabrii jsem společně s Norou obviňovala taky. Dabria je podlá a taky to tak vypadá, i když jí Patch věřil a pořád se s ní snažil spojit. Nora se také snaží v knize vyrovnat s tím, že její nevlastní sestra Marcie si taky snaží nárokovat pozici, do které Noru její Nefilský otec postavil, i přestože ona o to nestála. To je vlastně celé jádro problému a děj druhé poloviny. V první jde stále hlavně o to vypadat tak, jak oni chtějí a v druhé už začíná jít do tuhého. Vcelku nehezky. 

Přicházíme na spoustu věcí, které nás dostanou, i když už několik stránek předem víme, kdo je padouch, jenže sotva na to přijdeme začne nás ten padouch trápit. Čtení docela svižně ubíhá a děj se snaží moc nestát na jednom místě. Což je obrovské plus. Je jasné, že má kniha i několik chyb. Občas jsem si říkala, že když to Becca psala, tak si asi trošku přihnula něčeho dobrého, protože některé scény byly opravdu trochu mimo. Hlavně to s tím, že seznam Nefilim v Coldwateru je zřejmě hodně dlouhý. 

Konečný verdikt

Celkově jsem s Finálem hodně spokojená, dostalo ode mne uspokojivé čtyři hvězdičky, ale to jen proto, že mě opravdu naštvalo to, kolik lidí je Nefilim. Jinak by to bylo pět, avšak kniha je to dobrá, sice nejspíš ne pro každého. Celkově sérii Zavrženého hodnotím, jako dobrou, takže jako série by měla tak čtyři a půl, obzvláště neskutečným prvním dílem, který opravdu žádný z následujících nepřekonal. 


Zdroje

Žádné komentáře:

Okomentovat