6/08/2015

Najít sestřina vraha nebo zachraňovat svět - Temná horečka

Autor: Karen Marie Moning
Originální název: Darkfever
Série: Fever (1)
Nakladatelství: Jota, 2012
Hodnocení na Goodreads: 4.18

Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Její bezstarostný život ale trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz... Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu.




Karen Marie Moning

Je autorkou dvanácti úspěšných románů, z nichž mnohé se dostaly na první místo žebříčku nejprodávanějších knih New York Times, a je držitelkou prestižní ceny RITA, udělované ve třinácti kategoriích romantické literatury. Její knihy byly přeloženy do jednadvaceti jazyků a získaly si srdce fanoušků po celém světě. Do podvědomí čtenářů se zapsala především příběhy ze skotské vysočiny, ale postupně ji začala stále více zajímat keltská mytologie. Z venkovského prostředí se přesunula do irského Dublinu a do světa tajemných Dananů, dávného národa nesmrtelných bytostí, které žijí tisíce let nepozorovány po boku lidí. Se svým manželem žije střídavě v horách Georgie a na floridských plážích.



Děj a postavy

Abych pravdu řekla, tak za tou skvělou obálkou - jo ujíždím na takovémhle stylu obálek - Temné horečky se skrývá poměrně slušný příběh, ve kterém sice není tolik smyslného mytologického urban fantasy, jak slibují popisy na obálce, ale přesto má něco do sebe.

Temnou horečku hodnotím, jako jeden z těch prvních dílů, které mají sloužit doopravdy "jenom" jako první díl a proto se nám v ní dostává spíše slabší odvárek čehosi, co by mělo být napětí. Nevymlouvám, že akce tam je, někdy je hodně dobře podaná, jindy si člověk přijde, že pouze vhozen do velké smršti událostí, kterými se pár stránek musí nechat unášet, aby mu to později mohla hlavní hrdinka zrekapitulovat ve svém zvláštním typu vyprávění, kdy vyslově doopravdy mluví k nám. Co stylu, jakým je kniha napsaná musím hodně vytknout je to, že když MacKayla udělala nějakou pitominu, bylo k tomu dodáno něco ve smyslu: "což se mi později hodně vymstí a časem mi dojde, že to tak dělat nemám". Což by všem došlo i bez těchto, podle mne zbytečných částí textu, i přesto, že občas sloužily, jako pointa mnou vytvořeného vtipu - ano, občas jsem tak lehce bizarní, že se usmívám nad tím, když postava dělá hlouposti a dojde jí to. Ale i tak se dalo říct, že jsem MacKaylu (říkat jí pouze Mac se mi trochu příčí, jelikož znám jinou Mac a to je postava, která splňuje všechna moje kritéria na skvělou postavu, ale to jen tak btw) snášela docela dobře a to, i když měla své duhu rozhazující výlevy. 

MacKayla vlastně ani není až tak fascinující postava. Myslím, že je vcelku jasné, že bude mít nějaké supr čupr schopnosti, ale i přesto na mne nějakým fascinujícím šarmem nezapůsobila. Prostě poměrně obyčejná holka z jižanského města, která o sobě ví, že je přitažlivá, miluje růžovou, obléká se jako chodící duha a zhruba každých pět stran si kontroluje manikúru. I tak se její vyprávění dá vcelku poslouchat a ujišťuji vás, že za polovinou knihu je to daleko lepší, než na jejím začátku, kdy jsem chvíli měla pocit, že tohle snad nemůže být pravda, každopádně se to zlepšilo a doufám, že se to v další knize zlepší ještě trošičku. 

Ještě musím zmínit druhou postavu, která tam většinu knihy je (nutno podotknout, že i přes vcelku postavovou rozmanitost se všechno doopravdy točí hlavně kolem těhle dvou) Barrons. Ten se mi zalíbil svou tajemností a poměrně neotřelým vzhledem a celkovým způsobem života, jakožto "druhá kladná strana, která má svoje temná tajemství". Toho jsem si doopravdy oblíbila, protože působil, jako velmi samostatně myslící jednotka a navíc vlastní určitý styl mužského šarmu, který jsem si poslední dobou v knihách docela oblíbila (což asi bude tím, že už brouzdám i po jiným vodách, než jsou převážně YA).

Celkově však příběh působí docela uceleně a přestože jsem očekávala lepší konec, beru to tak, že je to prostě první díl, který splňuje roli prvního dílu, úvodu do děje a světa a nefunguje hned, jako samostatná jednotka. Navíc nutno podotknout, že autorčina fantazie při popisu dananů se nemůže zapírat. 

Konečný verdikt

I když se občas dá děj předvídat a celkově se dá kniha spíše řadit mezi ty méně napínavé a bojové, rozhodla jsem se jí dát tři hvězdičky  (i když spíš tři a půl) a můj odhad s tím, že tahle série může být ještě hodně dobrá a snad mě dokáže překvapit.


Moc děkuju za přečtení recenze a za zanechání nějakého komentáře!♥

2 komentáře:

  1. Všechny tři díly co u nás vyšly se mi moc líbily,ale mrzí mě,že mi z vydavatelství napsali,že další díly nehodlají vydat,protože z plánovaných pěti knih se to má roztáhnout na 10- 12 dílů.

    OdpovědětVymazat
  2. No, vypadá to celkem zajímavě, ale nevím, jestli se k tomu někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat