8/07/2014

Archiv - Victoria Schwabová

Autor: Victoria Schwabová
Originální název: Archived
Série: The Archived (1)
Nakladatelství: Cooboo, 2014

Představte si místo, kde mrtví odpočívají na policích jako knihy. Každé tělo má svůj příběh, život uspořádaný v sérii vzpomínek, do kterých může nahlédnout jen Knihovník. Těm tělům se říká Historie.

Šestnáctiletá Mackenzie Bishopová pracuje pro Archiv jako Správce. Jejím úkolem je chytat a vracet Historie, které se sem tam probudí a utečou, Historie, které jsou často zmatené a agresivní. To všechno dělá s vědomím, že někde v Archivu odpočívá i tělo jejího dědy, který ji sem před čtyřmi lety přivedl, a mladšího bratra, s jehož ztrátou se zatím nevyrovnala.
Jedním z mnoha pravidel Archivu je, že v něm musí být naprosté ticho. Některé Historie totiž mají lehký spánek a stačí málo, aby se vzbudily. Ale teď jako by někdo neklidné mrtvé budil záměrně, z Archivu jich uniká víc a víc, a někteří mají dokonce pozměněné vzpomínky. A je na Mac, aby vypátrala, proč se to všechno vlastně děje a kdo za tím stojí, pokud možno dřív, než celý Archiv padne a ona přijde i o to málo, co z jejích blízkých zbylo…

Victoria Schwabová

Je mladá začínající americká autorka. Začala publikovat v roce 2011 a dosud vydala tři knihy. Kniha Archiv je druhou z nich. Autorka už stihla napsat i její pokračování, jehož vydání se v Americe připravuje na rok 2014. Victoria o sobě tvrdí, že má toulavé boty, ale pokud se neprohání po Paříži nebo nesupí do anglických kopců, je obvykle zalezlá v koutku nějaké kavárny v Nashvillu, upíjí čaj a konstruuje do svých knih nejrůznější příšery.



Děj a postavy

Přiznávám se, že patřím mezi ty, které Archiv chytl už na začátku čtení. Tedy ne tak, že bych příběh hltalajsme lovci, lovíme nějaký příšery, jsme jiní atd... jen pojatou způsobem Historií a obrovské knihovny, tomu se však nedostane a v rukou máte příběh s originálním námětem a hlavními hrdiny, kteří jsou snesitelní, což je v poslední době taky zázrak. Když už zmiňuju hlavní hrdiny, musím se pořádně zmínit o Wesleyem, úžasným charakterem, který mne nadchl už na první pohled, kdy se v knize objevil. Líbí se mi, že z něj Schwabová neudělala dalšího kluka z nějž se holkám podlamují kolena, ale ani úplného outsidera, kterého nikdo nemá rád, Wesley je prostě něco mezi a to je dobrým oživením.
neskutečným způsobem, ale líbila se mi ta uvolněnost vyprávění. Sice mne tam trochu mátly ty kousky z minulosti - to hlavně na začátku, kdy jsem ještě moc nevěděla o čem čtu - ale později byly vítaným doplňkem celého příběhu. Jenže pak mne Archiv zaujal a jeho příběh mi přišel více než zajímavý. Mackenzie se mi od začátku docela líbila, protože měla vcelku neotravné a chytré smýšlení. Jenže, když tak přemýšlím někomu by se Archiv mohl zdát, jako další fantasy typu

Archiv na mne prostě působí dobře, napětí v knize bylo, ale až ke konci a to musím uznat, že jsem seděla přikovaná k židli a snažila se pochopit, co se to sakra děje, a i když byla většina děje docela předvídatelná nebo aspoň mě se povedlo některé okamžiky předpovědět - asi jsem vědma :D - ten konec mě docela dostal, teda ne úplný konec, ale ta napínavá část. Knihu jsem si užila, byla oddechová, dobrodružná, napínavá, opravdu takové uvolněné prázdninové čtení, protože se mi na pláži četla opravdu dobře.

Hodnocení

Tady jsem nemusela dlouho přemýšlet, Archiv si zaslouží sto procentní čtyři hvězdičky, protože jsem se u knihy pobavila, skvěle uvolnila a ještě si užila originální příběh, na jehož pokračování se nemůžu dočkat!

(zdroj obálky a anotace: cooboo.cz, obrázky: google.com)

2 komentáře:

  1. Knížku jsem četla nedávno a mě se strašně moc líbila :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě jsem to nečetla, ale chci si to přečíst! Dokonce jsem uvažovala o koupi, ale nakonec z toho sešlo, protože jsem četla takové rozpolcené recenze! Ale určitě si to najdu v knihovně!
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat