9/23/2014

Zůstaň se mnou (Jestli zůstanu) - Gayle Formanová

Autor: Gayle Formanová
Originální název: If I Stay
Série: If I stay (1)
Nakladatelství: Yoli, 2014
Hodnocení na Goodreads: 3,99

Talentovaná violoncellistka Mia si vždy myslela, že nejtěžším rozhodnutím jejího života bude volba, zda jít za hlasem svého srdce, jenž jí radí zůstat s Adamem, nebo se naplno věnovat druhé osudové lásce – hudbě –, protože to by znamenalo soustředit veškerou energii na studium na prestižní umělecké škole. Jednoho únorového rána se však všechno změní. Když se Mia po děsivé autonehodě probere, nic necítí. Vidí své mrtvé rodiče, těžce zraněného bratra – a nakonec samu sebe. Zatímco její tělo je v kómatu, ona sama může vidět a slyšet vše, co kolem děje. A najednou se musí rozhodovat, zda na tomto světě vlastně chce ještě zůstat, anebo zda o svůj život, který beztak visí na vlásku, bojovat přestane.



Gayle Formanová

Gayle Formanová je oceňovaná prozaička a respektovaná novinářka, která se ve svých článcích věnuje především problémům dospívající mládeže (publikovala např. v časopisech Elle, Cosmopolitan nebo Glamour). Beletrii začala psát, když se v roce 2002 vrátila z cesty kolem světa, kterou podnikla s manželem Nickem. V psaní totiž viděla způsob, jak zůstat na cestách, i když se zrovna doma v Brooklynu stará o dcerku Willu, jež se narodila krátce po jejich návratu. Celosvětovým hitem se stal třetí román Gayle Formanové z roku 2009 nazvaný Zůstaň se mnou (If I Stay), který doposud vyšel ve více než třiceti zemích po celém světě. Zkraje roku YOLI vydalo první část diptychu Jen jeden den (Just One Day), druhý díl Jen jeden rok (Just One Year) by měl vyjít také ještě letos.

Děj a postavy

Nechci říkat, že mne kniha zklamala, ale prostě jsem čekala o kousek víc. Ovšem i přesto se mi příběh líbil a hodnotila bych ho, jako nadprůměrné a hezké hodně oddechové čtení. Kniha vám nezabere moc času a ponořit se do Miina příběhu není nijak složité.

Mia je taková zajímavá nevýrazná postava, která si při pokoušení vrátit se do svého nehodou zničeného těla, promítá některé chvilky ze své minulosti. Některé z nich mne dokázaly hodně rozesmát jiné zase lehce rozesmutnit, ale co je pravdou, že i když se to tak zdá, příběh se z vás nesnaží ždímat city. Tedy, alespoň u mne to tak nebylo. Ano je pravda, že tam jsou určité chvilky, kdy už si myslíte, že tu slzičku uroníte, ale ono nic, protože je to chabý pokus o ždímání, který téměř vyšel. Nechci tímhle příběh hanit, ale jeho síla prostě nebyla taková, jakou jsem očekávala. Opravdu jsem čekala o maličko víc. Příběh, jako takový je sice moc pěkný, dalo by se říct, taková hezká pohádka na dobrou noc. 

Počet stran je dalo by se říct ideální, protože když by kniha byla delší, bylo by hodnocení asi daleko horší. Ty flashbacky mi, ale dělaly velkou radost, těch bych si tam nechala dát ještě pár, protože to byla vážně dobrá práce a člověk by pomalu neřekl, že v některých situacích se cellistka Mia takhle zachovala. Adam -Miin přítel - se mi zdál, jako dobrý sympaťák, takže mě trochu mrzelo, že v knize vystupoval pouze, jako kluk, který hraje v punkové kapele a pohodově snáší Miinu vážnou hudbu, stejně jako ona se snaží snášet tu jeho. 

Tady jsem si vyloženě nikoho neoblíbila, neměla jsem na to šanci, protože postavy neměly takový prostor na vykreslení jejich celkového charakteru, ale ztráta času tahle knížka, rozhodně nebyla.

Plusy a minusy

+nenáročnost příběhu
+opravdu pěkná filmová obálka

-předělání původního názvu knihy 

Konečný verdikt

Zůstaň se mnou řadím mezi ty knížky, s nimiž jsem strávila jeden dva večery a líbily se mi. Jsem plně rozhodnutá dát knize pěkné tři a půl hvězdičky.

Trailer k filmu




2 komentáře:

  1. Není to špatná kniha. Je milá, tenká, ale něčím extra nezaujme. Rozhodně jsem od ní čekala víc, takže mě dost zklamala. Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přečtenou jsme ji měla také rychle, knížka je sama o sobě pěkná, ale jak už si říkala, něco jí chybí. Jsem zvědavá jaký bude film:)

    Jinak můžu doporučit knížku Krásné zlo :)

    OdpovědětVymazat