4/16/2015

Když se tě někdo zeptá, lži - Ostrov lhářů

Autorka: Emily Lockhart
Originální název: We were liars
Nakladatelství: Host, 2015
Hodnocení Goodreads: 3,88

Báječná rodina Sinclairových.
Soukromý ostrov.
Velice bystrá dívka, se kterou
je něco v nepořádku.
Skupina čtyř přátel — Lhářů —,
jejichž přátelství začne být destruktivní.
Revoluce. Nehoda. Tajemství.
Lži a další lži.
Pravá láska.
Pravda.





Emily Lockhart

(nar. 1967) se narodila v New Yorku, vystudovala anglickou literaturu na Kolumbijské univerzitě, nyní učí tvůrčí psaní a je spisovatelkou na plný úvazek. Napsala několik young adult románů, za knihu The Disreputable History of Frankie Landau-Banks (Pochybná historie Frankie Landau-Banksové, 2008) získala ceny Printz Award a Cybils Award za nejlepší young adult román. Dostala se také do finále National Book Award v kategorii young adult literatury. Pod jménem Emily Jenkins publikuje knihy pro děti. Její nejnovější kniha Ostrov Lhářů (2014) se stala bestsellerem New York Times.




Děj a postavy

Doopravdy jsem nečekala, co na mne z Ostrova lhářů vykoukne a mé překvapení přetrvává ještě do teď. Ostrov lhářů mě už od začátku oslovil něčím, co jsem zatím snad u žádné knížky neviděla. Dokázal se mi po prvních třech stránkách dostat pod kůži a to hodně. 

Co vám budu povídat, jasně, že jsem z Ostrova lhářů unesená a přemýšlím o tom příběhu pořád, ale určitě to není kniha pro úplně všechny. Je to kniha, která nehraje ani tak na city, jako spíš na psychiku. Nedokázala jsem se od stránek odtrhnout, děj mne pohltil a navíc jsem s každým dalším přečteným písmenkem chtěla vědět, co se vlastně stalo. Hltala jsem stránku za stránkou a nechávala se unášet na vlnách kolem Beechwoodu a lehce tajemné rodiny Sinclairových. 

Hodně se mi zalíbil ten nápad s bohatou a mocnou rodinou, která si může dovolit vlastnit soukromý ostrov a ještě na něm mít personál a hned čtyři domy. Samozřejmě, že ta rodina má svoje, to se dozvídáme hned na první stránce. Jsem toho názoru, že tahle změna prostředí je skvělá, je to prostě něco jiného, než utíkání před vrahem. Tady se člověk snaží pravdu od lží třídit, jako rozsypaný hrách s čočkou a smysl to stejně začne dávat až na konci. 

Postavy byly hodně zvláštní. Tak napůl bych řekla, že jsou hodně dobře vyvedené, ale na druhou stranu jim trochu něco chybělo, i když to může být způsobeno tím, že na Beechwoodu existují jenom takoví, jací se vzájemně znají, nikdo tam nemluví o tom, jak žije mimo prázdniny, jaké má přátele nebo které učitele nebo lidi nemůže vystát. Další fakt v tomhle může být to, že se příběh točil kolem Lhářů. Což jsou ve skutečnosti skvělé postavy, jichž jsem si začala chvíli po dočtení hodně cenit. Mimořádně mne zaujal Gat. Je pravda, že on nejspíš zaujmul hodně lidí, protože se na ostrov tak docela nehodí, ale i tak s Lháři tvoří neskutečnou partu, navíc Gat je skvěle milý kluk, kterého by si přála snad každá holka, je pravda, že taky dělal chyby, ale to všichni. Cadence mě občas štvala a jindy fascinovala, ale spíš to druhé, štvala mě doopravdy jen výjimečně, protože jsem dokázala pochopit z jakého důvodu určité věci dělá. Johnny je zase suprový blázen a Mirren je přesně, jak říkala Cady roztomilost, zvědavost a déšť.

Celý příběh je sofistikovaný a na určitý druh čtenářů prostě hodně zapůsobí, jako na mne. Je fakt, že Ostrov lhářů jsem začala číst bez nějakého velkého očekávání, vlastně jsem jenom četla a nechala na sebe příběh působit a jsem ráda, že jsem po dlouhé době mohla číst knihu, která se ze mne nesnaží ždímat emoce, ale naopak hodně dobře působí a celý nápad a i zpracování je skvělé. Další fakt je, že je to kniha, co mě zase aspoň na týden zruinovala, každopádně už se těším na plánovaný letní re-reading. 

A konec? O konci vám s klidem řeknu, ale věřte mi, že budu lhát. 

Konečný verdikt

Hned po dočtení jsem to viděla na čtyři hvězdičky, ale když jsem si nechala přes den rozležet v hlavě, shodla jsem se sama se sebou, že si Ostrov lhářů zaslouží pět hvězdiček. Nevím ani pořádně proč, prostě to tak cítím, navíc to je kniha, kterou jsem přesně potřebovala, od prvního do posledního písmena. 

6 komentářů:

  1. tato kniha je poslední dobou hodně populární a oblíbená. Čím více článků čtu, tím více si myslím, že právem :) Proto mě o to více mrzí, že jsem si ji ještě nepřečetla !
    Rozhodně však děkuji i za tvůj názor, ráda jsem si tvůj příspěvek přečetla :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně si jí přečti, vůbec nic tím nezkazíš! A já děkuju, že sis mojí recenzi přečetla :))

      Vymazat
  2. Recenzi jsem raději nečetla, chci o té knize vědět co nejméně! :D Už se taky moc těším až si ji přečtu, jsem ráda že tobě se líbila na 5 hvězdiček :)
    Měj se krásně,
    xx

    P.S. Máš moc hezký blog. Budeš někdy třeba psát i takové "názorové" články? Např. na deprese nebo problémy mladistvých nebo problémy knihomolů..cokoliv :) ? Myslím že od tebe by to dávalo smysl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt si jí přečti a pak mi klidně napiš názor! :)

      Jé, děkuju, že se ti můj blog líbí :)) S "nárazovými" články moc nevím, ale kdo ví, možná občas nějaký bude :))

      Vymazat
  3. Už nějakou dobu koukám na Ostrov lhářů, jak na netu tak v knihkupectví, dle tvé recenze, kniha stojí za ty peníze. Navnadila jsi mě ;) Děkuji

    OdpovědětVymazat